Welkom bij de Loodsen!
De loodsen is de leeftijdsgroep van 18 t/m 21 jaar. Bij de loodsen wordt je volledig los gelaten en vorm je een zelfstandig draaiende speltak. Wel is er een speltak adviseur die helpt waar nodig en kijkt of alles wel goed verloopt.
Dit is de laatste speltak en iedereen die hier bij komt heeft dus meestal al flink wat jaren aan scouting ervaring. Wij organiseren alles zelf als speltak en het kan zo gek als je zelf kan bedenken. Van onze eigen opkomsten en kampen tot andere speltakken hun opkomsten. In deze speltak ben je (bij ons) geen jeugdlid meer maar een vrijwilliger.
Onze activiteiten
Onze activiteiten zijn erg divers omdat wij verdeeld zijn over de verschillende speltakken als leiding. wij hebben elke zaterdag avond vanaf 17:00 uur onze eigen opkomsten en zijn zaterdag overdag dus te vinden bij de andere speltakken. Wij zetten ons in voor een betere samenleving waar niemand alleen hoeft te zijn en helpen daarom aan diverse activiteiten van SWA om zo onze bijdrage te leveren.
Wij gaan meestal twee keer op zomerkamp namelijk een keer met de speltak waar we leiding van zijn en een keer als eigen speltak. Veder doen wij ook mee aan wedstrijden in de admiraliteit.
Welkom bij de Explorers!
Ben jij tussen de 15 en 18 jaar en wil jij je eigen plannen maken? Wordt dan Wilde Vaarder! De leden van de Wilde Vaart organiseren hun eigen activiteiten zoals een expeditie in binnen of buitenland. Ga op kamp in Luxemburg of zeilen in Zeeland. De jongeren van 15 tot en met 18 jaar organiseren hun eigen activiteiten en maken hun eigen programma. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden en worden ze zelfstandig. Zelfs buitenlandse reizen kunnen deel uitmaken van het afwisselende programma.
Wil je weten wat er allemaal te doen is kijk dan op de explorerpagina van Scouting Nederland
De wekelijkse opkomst is van 13:00 tot 17:00, hierin is tijd er ruimte om iets stoers te ondernemen.
Welkom bij de Waterscouts!
Waterscouts zijn jongens en meisjes tussen de 11 en 15 jaar die graag op en rond het water zijn. We draaien één keer per week opkomst op zaterdag. Waterscouts worden ook wel zeeverkenners genoemd, maar dat klopt niet echt, want er zijn weinig scouting groepen die op zee varen. Je zit met groepjes van 5-6 personen in een boot (Lelievlet), deze groepjes noemen we bakken. Met een lelievlet kun je roeien, zeilen en wrikken. Wrikken is het voortbewegen van de boot met één riem.
Onze activiteiten
In de lente, zomer en herfst zijn we zoveel mogelijk op het water. We varen dan op het Brielse meer. Dit is een veilig vaarwater waar geen beroepsvaart is hier kun je dus de kneepjes van het zeilen goed leren. Je leert hier ook roeien en wrikken van de leiding. Daarnaast doen we zeilwedstrijden tegen elkaar en spelen allerlei spellen op het water. Als het lekker weer is gaan we zwemmen.
In de winterperiode onderhouden we onze eigen boten bij de watersport vereniging Poortugaal. De stalen boten en houten bootonderdelen worden dan voorzien van een likje nieuwe verf en leren we allerlei extra dingen over zeilen en roeien, maar ook over pionieren, kaartlezen, koken en kampvuur maken. We spelen in de winter diverse spellen op het Land en leren voor het CWO. Het CWO is een soort vaarbewijs maar dan voor Zeilboten.
De opkomsten zijn van 10.00 tot 17.00 uur.
Naast onze eigen activiteiten doen we ook mee aan regionale activiteiten. Zo zijn er de regionale roei- zeil- en wrikwedstrijden (RZW), de Eilandencup, de 12 uurs Zeiltocht en de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW).
Weekenden en kampen
Er zijn per scoutingseizoen (van september-juli) verschillende weekendkampen en een kampweek. We slapen dan in tenten, vletten of clubhuis.
In de eerste week van de zomervakantie gaan we een week op kamp, ieder jaar naar een andere locatie. Zo zijn we bijvoorbeeld in de Biesbos, Kagerplassen, Randmeren en het Brielsemeer geweest. We hebben voor die week een eigen wachtschip en varen met de waterscouts en onze eigen vletten naar de kamplocatie. We spelen in deze week allerlei spellen op het water en het land. Er is ook een themaverhaal als rode draad voor het kamp.'s Avonds is er vaak een avondspel in het donker en soms een kampvuur.
Scouting Nederland laat je graag zien wat scouts doen op de scoutspagina.
Voor vragen over de scouts kun je direct de leiding van de scouts mailen naar
Welkom bij de Welpen!
Ben jij tussen de 6 en 11 jaar en vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen met andere kinderen van jouw leeftijd?
Kom bij de welpen en speel mee in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van Jungleboek. Samen met Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle.
De avonturen zijn beschreven in een aantal leuke verhalen, te vinden in het boek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli, en op de welpenpagina van Scouting Nederland.
Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma's.
Op dit moment hebben we zeer beperkte ruimte voor kinderen tussen de 9 en 11 jaar.
Toch interesse om lid te worden dan kun je op de wachtlijst worden geplaatst. Neem hiervoor contact op met de leiding op onderstaand genoemd mail adres.
Weekenden en zomerkamp
De welpen houden 1 of 2 keer in het jaar een weekendkamp.
In de eerste week van de zomervakantie gaan we een week op kamp, ieder jaar naar een andere locatie in een clubhuis van een andere scoutinggroep.
Hiervoor probeert de leiding altijd een grappig, griezelig of spannend thema te verzinnen.
Scouting Nederland laat graag zien wat welpen doen op de welpenpagina.
De opkomsten zijn van 10.00 uur tot 12.30 uur.
Voor vragen over de welpen kun je direct de leiding van de welpen mailen op
Speltakken
Wat zijn dat...speltakken?
Het Scoutingspel is gebaseerd op de spelvisie SCOUTS en het spelaanbod is uitgewerkt in acht activiteitengebieden, steeds passend bij het niveau en de leeftijd van de kinderen. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen elk activiteitengebied zijn er voor alle speltakken leuke, leerzame en uitdagende activiteiten te bedenken in een doorlopende lijn van bevers tot en met roverscouts. Dit wordt ook wel de progressiematrix genoemd.
De verschillende leeftijdsgroepen noemen we speltakken.
Zo komen kinderen bij ons tussen de 6 en 11 jaar bij de welpen. Daarna vliegen ze over naar de scouts en blijven daar 11 tot 15 jaar. Dan begint een nieuwe uitdaging bij de explorers waar de kinderen van 15 tot 18 jaar blijven. Daarna kunnen de jong volwassenen naar de loodsen(ook wel roverscouts) van 18 tot 21 jaar en vragen we ze om mee te draaien bij de jongere speltakken om de leiding te ondersteunen.
Vanaf 21 jaar hebben we geen speltak meer. Dan is het tijd voor een ander hoofdstuk. Velen gingen je al voor en zijn nu als leiding/vrijwilliger nog steeds verbonden aan Scouting Albrandswaard. Meer over vrijwilligers vind je elders op deze site!
Klik hieronder op één van de speltaktekens voor meer informatie over de speltakken!