Waterscouts zijn jongens en meisjes tussen de 11 en 15 jaar die graag op en rond het water zijn. We draaien één keer per week opkomst op zaterdag. Waterscouts worden ook wel zeeverkenners genoemd, maar dat klopt niet echt, want er zijn weinig scouting groepen die op zee varen. Je zit met groepjes van 5-6 personen in een boot (Lelievlet), deze groepjes noemen we bakken. Met een lelievlet kun je roeien, zeilen en wrikken. Wrikken is het voortbewegen van de boot met één riem.

 

Onze activiteiten

In de lente, zomer en herfst zijn we zoveel mogelijk op het water. We varen dan op het Brielse meer. Dit is een veilig vaarwater waar geen beroepsvaart is hier kun je dus de kneepjes van het zeilen goed leren. Je leert hier ook roeien en wrikken van de leiding. Daarnaast doen we zeilwedstrijden tegen elkaar en spelen allerlei spellen op het water. Als het lekker weer is gaan we zwemmen. 

In de winterperiode onderhouden we onze eigen boten bij de watersport vereniging Poortugaal. De stalen boten en houten bootonderdelen worden dan voorzien van een likje nieuwe verf en leren we allerlei extra dingen over zeilen en roeien, maar ook over pionieren, kaartlezen, koken en kampvuur maken. We spelen in de winter diverse spellen op het Land en leren voor het CWO. Het CWO is een soort vaarbewijs maar dan voor Zeilboten.

De opkomsten zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

Naast onze eigen activiteiten doen we ook mee aan regionale activiteiten. Zo zijn er de regionale roei- zeil- en wrikwedstrijden (RZW), de Eilandencup, de 12 uurs Zeiltocht en de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW).

 

Weekenden en kampen

Er zijn per scoutingseizoen (van september-juli) verschillende weekendkampen en een kampweek. We slapen dan in tenten, vletten of clubhuis.

In de eerste week van de zomervakantie gaan we een week op kamp, ieder jaar naar een andere locatie. Zo zijn we bijvoorbeeld in de Biesbos, Kagerplassen, Randmeren en het Brielsemeer geweest. We hebben voor die week een eigen wachtschip en varen met de waterscouts en onze eigen vletten naar de kamplocatie. We spelen in deze week allerlei spellen op het water en het land. Er is ook een themaverhaal als rode draad voor het kamp.'s Avonds is er vaak een avondspel in het donker en soms een kampvuur.

Scouting Nederland laat je graag zien wat scouts doen op de scoutspagina.

Voor vragen over de scouts kun je direct de leiding van de scouts mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.